Povratak

Mops i problemi s disanjem | Brachiocefalični sindrom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Sanela Mustafagic

 
Odgovara:
Sanela Mustafagić, dr. med. vet.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam mopsa starog 2 g. i 7 mj. Naime, moj mops jako hrče i jako se brzo umara. Preko ljeta ne idemo u šetnje jer nakon 2 koraka već je jezik do poda i baš teško diše. Kada je doma, napravi par brzih koraka i već je koma. Ima 11kg i nije debeo, jede Royal Canin hranu i stvarno pazimo na kilažu. Čitala sam da se to može riješiti kirurškim putem, da postoji operacija nosnica. Ako mi možete dati neki savjet kako da mu olakšam bila bih vam zahvalna. Hvala unaprijed. Lijepi pozdrav

O: Mops je pasmina koja spada spada u brahiocefalične pasmine – pse kratkog nosa. Ovim pasminama pripadaju mops, engleski i francuski buldog, pekinezer, bostonski terijer, njemački bokser, shih-tzu, lhasa apso, kavalirski španijel kralja Charlesa. Brachiocefalični sindrom je rezultat lokalne hondrodisplazije koja je posljedica domestifikacije i koju su uzgajivači s namjerom zadržali. Skraćen nos u takvih pasa dovodi do anatomskih anomalija kao što su suženje nosnica, produljenje mekog nepca, a sekundardno i edem ždrijela te izvrnuće ždrijelnih vrećica uz moguće povećanje tonzila i u konačnici mogućnost teškog kolapsa ždrijela.

Produženo meko nepce svojim slobodnim rubom ulazi u ždrijelo kod udisaja ometajući normalan protok zraka, a ponavljajuće trenje po stijenci ždrijela dovodi do njegova edema – otoka, izvrnuća vrećica ždrijela i u konačnici kolapsa (zbog velikog negativnog tlaka prilikom udisaja), a isto tako može doći i do suženja i kolapsa dušnika (češće u engleskih buldoga.

Simptomi koji se pritom javljaju su sljedeći: otežano i glasno disanje (zvuk poput hrkanja), hrpotanje , kašalj, pas se može ispovraćati prilikom pojačane fizičke aktivnosti primjerice nakon igre, pojačano se umara... Izraženi su naročito prilikom fizičke aktivnosti, uzbuđenja i vrućina ili veće vlage u zraku. Također je važno imati na umu da je regulacija tjelesne temperature u takvih pasa otežana i da postoji opasnost od pregrijavanja. S promjenom na ždrijelu disanje je sve teže, kao i kompenzacija disanjem na usta, a tolerancija fizičke aktivnosti je posljedično sve manja i manja, pri čemu se zbog otežane oksigenacije  može javiti i cijanoza sluznica i jezika (plavi jezik).

U slučaju opisanih problema, psa je svakako potrebno odvesti na specijalistički pregled pri kojem će se, uz inspekciju  nosnica, po potrebi učiniti i duboka inspekcija nepca i ždrijela, uz sedaciju. Veterinar će tada, ovisno o stupnju promjena na gornjem respiratornom traktu i težini kliničkih simtoma savjetovati ili konzervativnu terapiju, uz što manje izlaganje životinje fizičkoj aktivnosti i različitim stresnim situacijama ili operativno liječenje koje može uključiti korekciju suženih nosnica odnosno resekciju izduženog mekog nepca, a čija prognoza je bolja u mladih pasa do 2 godine starosti, čak neki stručnjaci u pasa s jako izraženim simtomima preporučuju proširenje nosnica već u dobi od 3 do 4 mjeseca starosti.

Savjetujem Vam da pokušate kontaktirati i dogovoriti pregled Vašeg psića na Klinici za kirurgiju Veterinarskog fakulteta.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr